Dane / Daň z pridanej hodnoty/Neplatiteľ DPH a fakturácia do a z krajín Európskej únie
Prepojte svoje účtovníctvo s podnikaním
Pripojte sa k 20 000 používateľom.
Vyskúšajte zadarmo

Neplatiteľ DPH a fakturácia do a z krajín Európskej únie

Neplatiteľ DPH a fakturácia do a z krajín Európskej únie
Norbert Seneši
13. 06. 2024
Doba čtení8 minút čítania
Líbilo se0
Neplatiteľ DPH a fakturácia do a z krajín Európskej únie

Obsah

    Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že neplatiteľa DPH sa zákon o DPH vôbec netýka, opak je pravdou. V niektorých situáciách, predovšetkým pokiaľ ide o cezhraničné transakcie, vznikajú neplatiteľovi DPH povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zákona o DPH. V tomto článku sa pozrieme na povinnosti neplatiteľa DPH, keď predáva tovary a služby iným podnikateľom (zdaniteľným osobám) z Európskej únie alebo ich naopak nakupuje od iných podnikateľov z Európskej únie. Transakcie neplatiteľa DPH s nepodnikateľmi (konečnými spotrebiteľmi) sú osobitnou témou, ktorá nie je obsahom tohto článku.

    Neplatiteľ DPH a registrácia pre DPH pri obchodoch v rámci EÚ

    Neplatiteľovi DPH môže vzniknúť v súvislosti s tým, keď nakupuje alebo predáva tovary a služby v rámci Európskej únie aj povinnosť špecifickej registrácie pre DPH. Od toho, či mu vznikne alebo nevznikne povinnosť takejto registrácie, sa niekedy odvíjajú aj jeho ďalšie povinnosti, preto je na úvod nevyhnutné si tieto registrácie vysvetliť.

    Registrácie neplatiteľov DPH podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) vznikajúce pri obchodovaní v rámci Európskej únie môžeme rozdeliť na dve skupiny:

    • registrácia podľa § 7 zákona o DPH z dôvodu nadobudnutia tovaru z EÚ,
    • registrácia podľa § 7a zákona o DPH z dôvodu prijatia/poskytnutia služby v EÚ.

    Registrácie pre DPH podľa § 7 a § 7a zákona o DPH sú osobitné. Podnikateľ sa nimi nestáva platiteľom DPH, nefakturuje s DPH a ani nemá nárok na odpočet DPH.

    Registrácia neplatiteľa DPH podľa § 7 pri nadobudnutí tovaru z EÚ

    Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom DPH, alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu EÚ, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez DPH nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 eur. Dobrovoľne je možné túto žiadosť o registráciu podať aj pred tým, než bude spomínaná hodnota tovaru nadobudnutého z EÚ dosiahnutá.

    Po zaregistrovaní daňový úrad podnikateľovi pridelí IČ DPH. O túto registráciu podľa § 7 zákona o DPH sa nežiada vtedy, ak je už podnikateľ registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH (z dôvodu prijatia/poskytnutia služby v EÚ).

    Registrácia neplatiteľa DPH podľa § 7a pri prijatí/poskytnutí služby v EÚ

    Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom DPH:

    • je príjemcom služby od zahraničnej osoby z iného členského štátu EÚ, pri ktorej je povinná platiť DPH podľa 69 ods. 3 zákona o DPH (táto povinnosť vzniká, ak sa miesto dodania služby určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v tuzemsku), je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH pred prijatím služby,
    • dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte EÚ a osobou povinnou platiť DPH je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH pred dodaním služby.

    Vyššie uvedené sa dá zjednodušene povedať takto: ak slovenský podnikateľ prijíma službu od iného podnikateľa z EÚ alebo dodáva službu inému podnikateľovi z EÚ, musí sa ešte pred prijatím alebo dodaním tejto služby zaregistrovať pre DPH podľa § 7a. V tejto súvislosti je však dôležité si dať pozor na to, podľa ktorého ustanovenia zákona o DPH sa určilo miesto dodania služby. Ak by sa neurčilo podľa § 15 ods. 1, ale napr. podľa § 15 ods. 2 alebo § 16 zákona o DPH, povinnosť registrácie na Slovensku nevzniká.

    Po zaregistrovaní daňový úrad podnikateľovi pridelí IČ DPH. O túto registráciu podľa § 7a zákona o DPH sa nežiada vtedy, ak je už podnikateľ registrovaný pre DPH podľa § 7 zákona o DPH (z dôvodu nadobudnutia tovaru z EÚ).

    Neplatiteľ DPH a nákup tovaru z EÚ

    Ak slovenský podnikateľ, ktorý nie je platiteľom DPH, nakupuje tovar z Európskej únie od iného podnikateľa, tak môžu nastať nasledovné situácie.

    Ak dodávateľ z EÚ nemá pridelené IČ DPH (bez ohľadu na to, či slovenský nadobúdateľ je alebo nie je registrovaný pre DPH podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH), tak faktúra za tovar bude bez DPH a slovenskému nadobúdateľovi žiadne ďalšie povinnosti nevznikajú.

    Ak dodávateľ z EÚ má pridelené IČ DPH a slovenský nadobúdateľ nie je registrovaný pre DPH podľa § 7 ani podľa § 7a zákona o DPH, tak mu tiež žiadne ďalšie povinnosti nevznikajú. Faktúra za tovar však môže byť s aj bez zahraničnej DPH. Záleží to od toho, či zahraničný dodávateľ je alebo nie je platiteľom DPH. Ak zahraničný dodávateľ je platiteľom DPH, fakturuje s DPH. Ak platiteľom DPH nie je, fakturuje bez DPH.

    Ak dodávateľ z EÚ má pridelené IČ DPH a slovenský nadobúdateľ je registrovaný pre DPH podľa § 7 zákona o DPH, tak si tovar objedná pod prideleným IČ DPH a faktúra za tovar bude bez DPH (aj keď by zahraničný dodávateľ bol platiteľom DPH). Slovenský podnikateľ však bude povinný tento tovar zdaniť na Slovensku a odviesť z neho DPH. Do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť, podá daňové priznanie a v tej istej lehote DPH zaplatí (neplatí sa, ak nepresiahne 5 eur). Keďže nie je platiteľom DPH, nárok na odpočítanie tejto DPH nemá.

    Ak dodávateľ z EÚ má pridelené IČ DPH a slovenský nadobúdateľ je registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH, rozhodujúce je to, či je splnená táto podmienka: celková hodnota tovaru bez DPH nadobudnutého z iných členských štátov EÚ v predchádzajúcom kalendárnom roku dosiahla alebo v aktuálnom kalendárnom roku dosiahne 14 000 eur.

    Ak podmienka je splnená (hodnoty obstaraného tovaru boli alebo budú dosiahnuté), slovenský odberateľ registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH si od zahraničného dodávateľa tovar objedná pod prideleným IČ DPH. Faktúra bude bez DPH, ale slovenský odberateľ nadobudnutý tovar zdaní na Slovensku podaním daňového priznania k DPH (bez nároku na odpočet DPH) do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť. Ak platená DPH nepresiahne 5 eur, nemusí ju zaplatiť.

    Ak podmienka nie je splnená (hodnoty obstaraného tovaru neboli a nebudú dosiahnuté), slovenský odberateľ registrovaný pre DPH podľa § 7a zákona o DPH si môže vybrať:

    • buď si od zahraničného dodávateľa tovar objedná pod prideleným IČ DPH, v dôsledku čoho faktúra bude bez DPH a nadobudnutý tovar zdaní na Slovensku podaním daňového priznania k DPH rovnako ako v prípade vyššie, alebo
    • zahraničnému dodávateľovi pri objednávke tovaru neuvedie IČ DPH, v dôsledku čoho faktúra bude s alebo bez zahraničnej DPH (podľa toho, či dodávateľ je alebo nie je platiteľom DPH) a žiadne ďalšie povinnosti mu nevzniknú.

    Neplatiteľ DPH a predaj tovaru do EÚ

    Predaj tovaru slovenským podnikateľom, ktorý nie je platiteľom DPH, inému podnikateľovi z Európskej únie sa nijako nelíši od situácie, keď by tovar predával inému slovenskému podnikateľovi. Vždy fakturuje bez DPH, a to bez ohľadu na to, či sám je alebo nie je registrovaný pre DPH podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH, a či jeho zahraničný odberateľ má alebo nemá vo svojej krajine pridelené IČ DPH. Na faktúre nie je potrebné uvádzať žiadne osobitné slovné informácie a žiadne osobitné povinnosti mu nevznikajú.

    Odoberajte účtovné a daňové novinky zrozumiteľne a včas

    Zadajte váš e-mail a naše účtovné a daňové tipy vám budú chodiť priamo do e-mailu. info

    Odoslaním súhlasíte s našimi zásadami pre spracovanie osobných údajov.

    Neplatiteľ DPH a nákup služby z EÚ

    V úvode už bolo spomenuté, že keď sa neplatiteľ DPH chystá nakúpiť službu od iného podnikateľa z Európskej únie a miesto dodania tejto služby by sa určilo podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH na Slovensku, musí byť ešte pred objednaním služby zaregistrovaný podľa § 7a zákona o DPH (okrem prípadu, ak už je zaregistrovaný podľa § 7 zákona o DPH).

    Slovenský odberateľ svojmu zahraničnému dodávateľovi pri objednávke uvedie svoje IČ DPH a ten mu faktúru vystaví bez DPH. Povinnosť odviesť DPH z prijatej služby však vzniká slovenskému podnikateľovi na Slovensku. Vyčísli DPH a do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť, podá daňové priznanie a DPH zaplatí (ak presiahne 5 eur). Ako neplatiteľ DPH právo na odpočítanie DPH nemá.

    Neplatiteľ DPH a predaj služby do EÚ

    Pre úplnosť aj pri tejto situácii spomenieme informáciu z úvodu. Neplatiteľ DPH, ktorý sa chystá poskytnúť službu inému podnikateľovi z Európskej únie a miesto dodania tejto služby sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v členskom štáte kupujúceho, musí byť ešte pred poskytnutím služby zaregistrovaný podľa § 7a zákona o DPH (okrem prípadu, ak už je zaregistrovaný podľa § 7 zákona o DPH).

    Slovenský dodávateľ svojmu zahraničnému odberateľovi poskytne službu pod prideleným IČ DPH a faktúru vystaví bez DPH. Vystavená faktúra musí byť vystavená v súlade so zákonom o DPH a obsahovať povinnú informáciu „prenesenie daňovej povinnosti“. Osobou povinnou platiť DPH je v tomto prípade príjemca služby, ktorý nadobudnutie služby zdaní vo svojej krajine podaním daňového priznania.

    Slovenský podnikateľ z dôvodu poskytnutia služby zahraničnému podnikateľovi nepodáva daňové priznanie. Má však povinnosť podať súhrnný výkaz. Lehota na jeho podanie je do 25 dní po skončení kalendárneho štvrťroka, v ktorom dodal službu.

    Boli informácie v článku užitočné?

    Hodnotenie iba pre užívateľov nášho blogu.

    Áno
    Nie
    Vyzkoušejte si účetní program Money S3

    Vyskúšajte si účtovný program
    Money S3

    Zadarmo a so všetkými funkciami

    Prepojte svoje účtovníctvo s podnikaním
    Pripojte sa k 20 000 používateľom.
    Vyskúšajte zadarmo
    Zavrieť reklamu
    Prepojte svoje účtovníctvo s podnikaním
    Pripojte sa k 20 000 používateľom.